9. dani zagrebačkih centara za kulturu


Međunarodni centar za usluge u kulturi

Misija: Međunarodni centar za usluge u kulturi (Internacia Kultura Servo) je gradska ustanova u kulturi koja realizira brojne kulturne i odgojno-obrazovne programe. Specijalizirana je za programe na području lutkarstva. Osim izdavačke djelatnost profilirane za područje lutkarske umjetnosti, organizator je uglednog Međunarodnog festivala kazališta lutaka - PIF-a, te brojnih lutkarskih programa. Velik dio programa Centra profiliran je kvartovski i namijenjen lokalnoj zajednici. Raznovrsnim kulturnim i edukativnim programima (glazbenim koncertima, likovnim izložbama, kazališnim predstavama, glazbenim, plesnim, edukativnim i popularnim radionicama, seminarima, predavanjima, filmskim programima i tečajevima stranih jezika), koji su namijenjeni djeci i odraslima, želi se podići kvaliteta života stanovnika naselja Travno i Novog Zagreba, omogućiti im cjeloživotno obrazovanje i kreativnije provođenje slobodnoga vremena.

O centru

Sjedište ustanove je u Društveno-kulturnom domu Travno u Ulici Božidara Magovca 17. Djeluje od 1972. godine. Posebna je pozornost usmjerena na lutkarstvo. Centar je organizator uglednog Međunarodnog festivala kazališta lutaka - PIF-a (Pupteatra Internacia Festivalo). PIF je danas poznati i priznati međunarodni festival, koji okuplja najpoznatija svjetska i domaća lutkarska kazališta i predstave. Po tome je jedinstven takav festival u gradu Zagrebu i Hrvatskoj. U sedam festivalskih dana svake godine PIF-om i Zagrebom prošeta dvadesetak profesionalnih ili amaterskih lutkarskih kazališnih družina. Lutkarska umjetnost predstavlja se i izložbama, okruglim stolovima i raspravama, seminarima, lutkarskim radionicama, izdavačkom djelatnošću, uličnim programima i različitim drugim događanjima. Velik dio programa Centra profiliran je kvartovski i namijenjen lokalnoj zajednici - građanima Travnog i Novoga Zagreba. Centar je organizator brojnih kulturnih i odgojno-obrazovnih programa - glazbenih koncerata, likovnih izložbi, kazališnih predstava, glazbenih, plesnih, edukativnih i popularnih radionica, seminara, kulturoloških predavanja, filmskih programa i tečajeva stranih jezika. Ovakvim se programima želi obogatiti kulturna ponuda za građane Novoga Zagreba, te djeci i odraslima omogućiti kvalitetno dodatno obrazovanje, razvijanje individualnih sposobnosti i kreativno provođenje slobodnoga vremena u njihovom kvartu.

MEĐUNARODNI CENTAR ZA USLUGE U KULTURI
POSUDIONICA I RADIONICA NARODNIH NOŠNJI

Misija

Posudionica i radionica narodnih nošnji specijalizirana je za prikupljanje, iznajmljivanje, izradu (rekonstrukciju), obnovu i stručnu zaštitu (restauraciju) narodnih nošnji, folklornih kostima i tradicijskih tekstilnih predmeta. Organizator je različitih odgojno-obrazovnih, galerijskih i scenskih programa na kojima se polaznici podučavaju u tradicijskim tekstilnim vještinama, izradi i restauraciji nošnji, te njihovoj scenskoj i različitim drugim oblicima primjene u suvremenom životu. Korisnici usluga Posudionice su kulturno-umjetničke udruge, odgojno-obrazovne ustanove, muzeji, galerije, kazališta, kulturne ustanove, vjerske organizacije, tvrtke, medijske kuće i građanstvo.

O ustanovi

Posudionica i radionica narodnih nošnji podružnica je Međunarodnog centra za usluge u kulturi. Osnovana je 1948. godine. Posjeduje zbirku u kojoj je pohranjeno preko 20.000 raznovrsnih dijelova narodnih nošnji, kostima i scenskih folklornih rekvizita. Njen veći dio čine originalne nošnje koje ljepotom i vrijednošću ne zaostaju za onima iz muzejskih zbirki. Po djelatnosti i zbirci jedinstvena je ustanova takve vrste u Republici Hrvatskoj.

U restauratorsko-rekonstruktorskoj radionici izrađuju se replike narodnih nošnji, folklornih kostima za viteške plesove, povijesnih zastava, časničkih odora povijesnih postrojbi, te stručno zaštićuju i obnavljaju oštećene nošnje i tradicijski tekstilni predmeti. Zapaženi rezultati postignuti su u projektima restauracije nošnji hrvatskih muzeja, te rekonstrukcije replika za folklorne ansamble.

Ustanova organizira različite odgojno-obrazovne programe - predavanja o narodnim nošnjama, seminare o njihovoj scenskoj primjeni, ljetne radionice i škole na kojima se polaznici podučavaju u izradi, restauraciji nošnji i tradicijskim tekstilnim vještinama. Galerijski i scenski programi (etnografske izložbe, folklorni koncerti, revije nošnji) ukazuju na etnografske i likovne vrijednosti narodnih nošnji. Projekt primjene tradicijskih motiva i tekstilnog rukotvorstva na suvremenoj odjeći, upotrebnom tekstilu, stanovanju i suvenirima uključuje tradicijsko tekstilno rukotvorstvo u današnje modne tokove i svakodnevni život.

Nošnje iz ove zbirke pojavljuju se u televizijskim emisijama, na glazbenim festivalima, različitim manifestacijama
i smotrama folklora. Mnoge od njih obišle su svijet šireći sliku o bogatstvu hrvatske kulturne baštine.Božidara Magovca 17
tel: 6601 626
fax: 6601 619
web: www.mcuk.hr

Gdje se nalazimo?


Povratak na predhodnu stranicu
01. Centar mladih Ribnjak
Park Ribnjak 1
Tel: 4814 734
Web: www.cmr.hr
Naš program
Gdje se nalazimo?
02. Centar za kulturu "Trešnjevka"
Park stara Trešnjevka 1
Tel: 3027 411 Tel/Fax: 3024 247
Web: www.cekate.hr
Naš program
Gdje se nalazimo?
03. Centar za kulturu i film "August Cesarec"
Slovenska 9
Tel: 3740 438,Fax: 3775 035
Web: www.centarcesarec.hr
Naš program
Gdje se nalazimo?
04. Centar za kulturu i informacije Maksimir
Bijenička 97
Tel: 2347 224, 2347 225
Web: www.cki-m.com
Naš program
Gdje se nalazimo?
05. Centar za kulturu i obrazovanje "Zagreb"
Ulica grada Vukovara 68
Tel: 6156 092, 6119 886
Web: www.cekao.hr
Naš program
Gdje se nalazimo?
06. Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad
Argentinska 5/1
Tel/Fax: 3452 722, 3451 681
Web: www.czkio-susedgrad.hr
Naš program
Gdje se nalazimo?
07. Centar za kulturu Novi Zagreb
Trg Narodne zaštite 2
Tel/Fax: 6140 189, 6140 190
Web: www.czk-novi-zagreb.hr
Naš program
Gdje se nalazimo?
08. Centar za likovni odgoj
Rokov perivoj 4
Tel: 4824 270, 4824 856
Web: www.likovni-centar.htnet.hr
Naš program
Gdje se nalazimo?
09. Kulturni centar Peščenica
Ivanićgradska 41a
Tel: 2319 419
Web: www.kcpescenica.hr
Naš program
Gdje se nalazimo?
10. Kulturno informativni centar - KIC
Preradovićeva 5
Tel: 4810 714, fax: 4810 735
Web: www.kic.hr
Naš program
Gdje se nalazimo?
11. Međunarodni centar za usluge u kulturi
Božidara Magovca 17
Tel: 6601 626, Fax: 6601 619
Web: www.mcuk.hr
Naš program
Gdje se nalazimo?
12. Narodno sveučilište "Dubrava"
Cerska 1
Tel/Fax: 2910 487, 2910 488
Web: www.ns-dubrava.hr
Naš program
Gdje se nalazimo?
13. Narodno sveučilište "Sesvete"
Trg D. Domjanića 6/1, Sesvete
Tel: 2002 060
Web: www.ns-sesvete.hr
Naš program
Gdje se nalazimo?